https://utkgompv.blogspot.com/2019/01/blog-post_77.html
ουκρανικο πρωταθλημα
αρκει να ειμαστε μαζι μαραβεγιας
Πάσχα 2018: Μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αναμένεται να είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού.
Σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το φετινό εορταστικό τραπέζι του ΕΣΕΕ, αναμένεται να κοστίσει 1,8% λιγότερο στους καταναλωτές σε σχέση με αυτό του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η προαναφερθείσα ετήσια μείωση προκύπτει κατά κύριο λόγο από την γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά και φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,8%), ενώ αντίθετα η πτωτική τάση των κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%).
Αναλυτικότερα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η αξία των κρεατικών μπορεί να υποχώρησε σε σχέση με το Πάσχα του 2017, η τιμή όμως του αρνιού και του κατσικιού (6,20 ευρώ το κιλό και 6,70 ευρώ το κιλό αντίστοιχα) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια το κόστος των καταναλωτών επί των συγκεκριμένων αγαθών να παραμένει αμετάβλητο.
social neuroscience online submission
αρκει να ειμαστε μαζι μαραβεγιας
Η πτωτική τάση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά αποτέλεσε τη σημαντικότερη παράμετρο της μείωση του κόστους μεταξύ των πασχαλινών τραπεζιών 2018/2017, με τις εντονότερες μεταβολές να καταγράφονται στις τιμές της πατάτας (-28,9%) και των κρεμμυδιών (-27,4%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κινήθηκε το επίπεδο των τιμών στο κουνουπίδι (32,2%) και στο σπανάκι (18,0%). Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ η μεσοσταθμική μείωση, με εξαίρεση την τιμή της μουστάρδας (-11,4%) αλλά και του ελαιόλαδου που σημείωσε οριακή αύξηση (1,3%), κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%. Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως για αρκετά προϊόντα σούπερ μάρκετ των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα έτη λόγω έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα λόγω αύξησης ή μετάταξης των συντελεστών ΦΠΑ, παρατηρείται πλέον εξομάλυνση της κατάστασης και εξασθένιση των αρνητικών ανοδικών επιδράσεων.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περυσινού κατά περίπου 1,7 ευρώ. Το συνολικό ύψος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού ανέρχεται στα 92,7 ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με το 2017 (94,4 ευρώ) κατά 1,8%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των οπωροκηπευτικών.
Παράλληλα με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η ΕΣΕΕ, διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, των οποίων η κατανάλωση στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα αυξημένη. Η προκύπτουσα μεταβολή συνοψίζεται σε μία μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,9%, με τις διαμορφούμενες τάσεις όμως να είναι μεικτές.
Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Διαβάστε επίσης:Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Φόβοι για απόβαση των Τούρκων στο Καστελλόριζο
Δημοσκόπηση: Όλα ανοιχτά στο πολιτικό σκηνικό - Κλείνει και άλλο η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
No comments:
Post a Comment