πορτες εξοδου κινδυνου
Είναι ενδεικτικό ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην επιτροπή, κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση "σπάζοντας" στα δύο το άρθρο 2 που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, με προφανή στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΚΚΕ. Συνέπεια της κίνησης αυτής ήταν να αποσπάσει το "ναι" του ΚΚΕ στο άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους και το "παρών" στην επί της αρχής ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.
Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος στις επόμενες εκλογές είναι η υπερψήφιση του άρθρου 5 που προβλέπει την άμεση ισχύ του νόμου εάν "περάσει" με 200 ψήφους, ανεξαρτήτων των ψήφων που θα λάβουν τα υπόλοιπα άρθρα. Τα κομπιουτεράκια στη Βουλή έχουν πάρει φωτιά και μέχρι στιγμής σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται 179 ψήφοι: 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 9 της Ένωσης Κεντρώων, μια (1) του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου που δήλωσε πως θα
στηρίξει.
Δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της η Χρυσή Αυγή, που επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. Εάν υπερψηφίσουν οι 18
βουλευτές της, οι θετικές ψήφοι φθάνουν τις 197. Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν έχουν εκφράσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης.
"Το παλιό σύστημα δοκιμάστηκε και απέτυχε και τώρα είναι αδήριτη ανάγκη να αποκατασταθεί η δίκαιη και ισότιμη
αντιπροσώπευση του λαού στη Βουλή", ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.
κουταβι για υιοθεσια
"Εμείς μιλάμε για την ανάγκη συγκρότησης σταθερών κυβερνήσεων που θα υλοποιήσουν συγκεκριμένα προγράμματα", επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης, θυμίζοντας δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή τον περασμένο Μάιο ότι "εάν καθιερώσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ". Ο Μάκης Βορίδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι φέρνει τώρα τον εκλογικό νόμο γιατί είναι αξιοθρήνητη η εκλογική της κατάσταση, ενώ είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της για τη νεολαία. Επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για ψήφο στους νέους που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα για μια καλύτερη τύχη και "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών.
Για πολιτικό καιροσκοπισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κώστας Σκανδαλίδης που έστρεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ. "Εμείς θα πούμε όχι επί αρχής για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τη συγκυριακή και αποσπασματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου συστήματος, αλλά και για τη διαδικασία που οξύνει την πόλωση", είπε και πρότεινε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση με στόχο τη σύσταση διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών που θα φέρει μια νέα που θα περιλαμβάνει την ψήφο στους ομογενείς και την κατάτμηση των περιφερειών.
«Ο νόμος έχει χαρακτηριστικά εκλογικού αιφνιδιασμού και το πιθανότερο σενάριο είναι με την εφαρμογή του να έχουμε πλήρη πολιτική αστάθεια», είπε ο Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι.
Ο νέος εκλογικός νόμος θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και θα ψηφιστεί στις 20 του μήνα.
κουταβι για υιοθεσια
που θα τα βρεις στρωμενα
https://qfxmrmqa.blogspot.com/2019/01/blog-post_72.html
No comments:
Post a Comment